Scroll Top

Marta Millet Moreno. Fallera Major 2023

El teixit, Fallera Major de Gandia, per Companyia Valenciana de la seda.
El “Lampazo” (Llapassa) és el terme utilitzat pels teixidors italians per a referir-se als teixits de major riquesa i qualitat.

L’adaptació de la casa Català dels “Lampazos” és portada als estrets de seda a fi d’acostar-se als teixits d’espolí quant a qualitat es refereix. Es caracteritzen sobretot pel gran relleu que aquests majestuosos teixits porten en les trames, donant-los així un aspecte molt ric i amb flors molt definides.

En aquesta ocasió, s’ha personalitzat el “Lampazo” Fallera Major de Gandia amb el color “PÚRPURA IMPERIAL” de fons, un color amb molta carrega històrica, ja que s’a utilitzat, al llarg de la història, per a vestir emperadors, a les monarquíes o el alt clero. Aquest color era molt costós i difícil de conseguir, s’extreu dels caragols marins, per això sols els més poderosos podien permetre-s’ho. En aquest cas, el color també ens fa pensar en la senyera de la ciutat de Gandia.

L’espectacular dibuix que és exclusiu de la FM de Gandia i la paleta de colors, es compon per dos centres, cadascun amb el seu colorit de trama i abrigallats. Cal mencionar l’engamat de les quatre parelles de colors, més el verd i l’or, volent traure la màxima llum als centres florals sobre el fons més oscur.

En aquesta ocasió la confecció del trage a estat a càrrec del dissenyador de moda Antonio Faus que ha confeccionat un model del s. XIX amb cintes de setí al to del fons del vestit.
Les manteletes son de cadeneta d’or sobre organdí de seda. Es un treball de la casa Viana.

Les sabates son les típiques de saló corresponents al trage de del s. XIX. Amb un llaç anomenat de sabater. Fetes a mida a la casa Solepiel.

Pintes de Castelló & Castelló

Obra dels orfebres Castelló & Castelló de València, son unes pintes cincelades a mà amb l’escut de la ciutat i amb un acabat en bany d’or, que any rere any regalen a les falleres majors de la ciutat. És un treball cent per cent artesanal.

L’alçador (Cancan).
L’alçador és el model “Valldigna”, fet per la casa La llar del fil. Els volants estan confeccionats en tela de reixeta, tela que té un aprest especial, de gran durabilitat. Per damunt dels volants, porta una capa doble de tul frunzit per donar-li la perfecció al vol de la falda. Té la cinturilla “Confort”, amb goma i gafets molt còmoda i fàcil de cordar-ho tot, això fa que tinga un vol elegant, lleuger i durador.

La saia, pololos i demés peces interiors també son de La llar del fil. Per primera vegada s’han combinat puntilles valenciennes amb puntilles de color. Mai havien utilitzat colors en aquests tipus de peces i tant la casa com nosaltres estem molt contents del resultat.

L’adreç.
Les joies que componen l’adreç son les que sa mare li va fer quan va ser reina de la falla infantil l’any 2000. Son creació del joier Vicente Gracia. Un conjunt d’or de 18 kilats amb perles naturals de diferent grandària. El joier ha retreballat la joia per a fer-la més gran i donar-li més presència.
El model és el conegut penjoll de raïm. Amb fulles d’acant son herència directa de la ruta de la seda. Simbolitzaven l’abundància. L’anell i les agulles dels laterals son de l’orfebreria d’Art Antic realitzades per a completar el conjunt, també d’or de 18 kilats i perles naturals.

Pentinat.

El pentinat corre a càrrec de Perruqueria Jesica Sabater, la qual ha realitzat un pentinat clàssic de ones i bagues muntades en vuit.

Skip to content